Material per aprender Kurd

Hi ha un diversos dialectes Kurds, Kurmancî, Soranî, Sasakî i un munt més. En aquesta pàgina trobaràs material per aprendre Kurmancî, el dialecte mes proper al català i castellà. Es parla sobre tot a Bakur (Kurdistan del Nord, Turquia) i Rojava (Kurdistan del Oest, Siria).

El diferents idiomes kurdes han està sotmesos a polítiques de erradicació, per això es difícil trobaren molt material. Per la clanistinitat del idioma, hi ha un gap molt gran entre el idioma que es parla a les famílies i al acadèmic.

On començar

No hi ha material en català ni castellà per aprendre Kurmancî, això pot dificultar una mica aprender el idioma, però no et desanimis, el kurmancî no es un idioma complicat, i amb una mica de voltant, podràs parlar-lo en uns poc mesos!

Si tens uns coneixements bàsics d’anglès, la pàgina web LearnKurmanji és un dels millors llocs per començar a prendre Krumancî. Hi ha un munt de classes, amb vídeos i explicacions gramaticals.

Per una altra banda, hi ha Dersa Kurdi, en aquest canal de youtube pots trobar uns 60 vídeos en kurdmancî amb subtítols i explicacions. Es un Kurdmancî “acadèmic”, amb molt poques influencies de altres idiomes.

Llibres per Aprendre Kurmancî

En aquesta web tens un munt de llibres per estudiar Kurmancî. 

Et recomanem começar amb “Hînker 1“. Aquest llibre está dissenyat en el estil més clàssic de llibre de idiomes, amb exercicis per practicar, comprensió lectora, vocabulari bàsic, etc… Hi ha dos nivells més de aquesta col·lecció, pero tienen vocabulari molt específic, que no es pot aplicar fácilmente al dia a dia. Una vegada terminis el Hinker 1, pots continuar amb Dersa Kurdî, o a veure les notícies en kurd.

Apps per ajudar-te a aprendre Kurd

Hi ha moltes apps tant per Android com per Iphone, que et poden ajudar amb el kurd, la més recomanable és Wîkîferheng (per a android). Es un diccionari digital offline, amb milers de paraules amb la seva definició, arrel gramàtica i la seva traducció a diversos idiomes (castellà, anglès, alemany, etc…). 

Canals de televisió

Hi ha un munt de canals de televisió que pots veure online per practicar kurmancî, pero hi ha dos que volem destacar:

  • Zarok TV: es el primer infantil canal en Kurd, la seva programació es en Sorani, Kurmanjî, i altres llengües kurdes. La programació no es la més interessant, pero es molt útil per practicar vocabulari basic.
  • Ronahi TV: Canal de notícies 24h amb sede al Nord-Est de Siria. Fan segments de notícies cada 2 hores, tenen programes especials amb entrevistes, i reportatges especials. Es emet a Kurmancî i Arab. També tenen un canal de Youtube.