PLATAFORMA AZADÎ ES SUMA A LA SETMANA INTERNACIONAL D’ACCIONS DE L’1 AL 8 DE NOVEMBRE DE 2020

Des de Plataforma Azadî, col·lectiu català de solidaritat amb el poble kurd, ens sumem a la setmana internacional d’accions de l’1 al 8 de novembre convocada per les campanyes internacionals #RiseUp4Rojava i #WomenDefendRojava.

Què signifiquen Rojava i la Federació Democràtica del Nord i l’Est de Síria?

El Nord i l’Est de Síria – territori que inclou l’oest del Kurdistan, Rojava – és un territori on conviuen diferents pobles, religions i cultures. Totes elles s’organitzen sota el paraigua del Confederalisme Democràtic. Això vol dir que cada cultura, cada poble, té totes les possibilitats per desenvolupar-se segons la seva tradició sempre que s’ajusti als mínims democràtics acordats a la Federació. Parlem d’una societat que, passa a passa, atac rere atac, avança cap al Socialisme, desenvolupant polítiques d’igualtat social, treballant sota l’avantguarda de la dona, que té total autonomia per decidir en aquelles qüestions que l’afecten. Parlem d’un territori que busca i posa esforç en desenvolupar-se sense esprémer els recursos naturals, un poble i unes institucions que aposten per la recuperació dels espais naturals perduts durant la guerra inter-imperialista siriana i els 40 anys de dictadura de la família Al-Assad.

Cada poble, cada ciutat, cada barri, s’organitzen per desenvolupar institucions pròpies i democràtiques, cases de la dona on s’organitzen des del tractament de casos de violència masclista fins a formacions per a estendre la necessitat de l’Alliberament total de la Dona i per a donar eines teòriques i pràctiques en la construcció de l’autonomia. S’organitzen comunes territorials que han de satisfer les necessitats de la població, formades per la mateixa població, que són la base de la democràcia al Nord i l’Est de Síria. S’organitzen per donar allotjament, menjar i el que faci falta a les forces de defensa, formades per les seves filles i fills integrats en les SDF (Forces Democràtiques Sirianes), les YPG o les YPJ (Unitats de Defensa del Poble/de la Dona). S’organitzen per participar de la seguretat interior o per formar part de les forces civils, les HPC i HPC-Jin (Forces de Defensa de la Societat), que són estructures armades formades per civils – joves i grans – que s’encarreguen de defensar única i exclusivament a la societat, ja sigui del DAESH, de l’Exèrcit i els mercenaris turcs o de qualsevol altra amenaça per a la seguretat de la societat. És molt interessant com una força civil fa el paper de «vigilar a qui vigila» perquè no s’excedeixi ni un pèl en les seves actuacions.

En definitiva, Rojava i el Nord i l’Est de Síria ens mostren clarament que la construcció d’un nou món és possible, que és necessària i que tenim una necessitat imperiosa: desenvolupar les eines necessàries per a fer-ho, tant a nivell teòric com a nivell pràctic. De Rojava, mirem especialment l’organització popular, la construcció de les institucions de baix a dalt, l’autonomia aconseguida per les dones, la convivència entre pobles i cultures i el camí iniciat cap al socialisme en les esferes econòmica, política i social. Tot això no seria possible sense una ideologia forta, sense una explicació coherent de l’inici de l’opressió i sense un nivell d’organització i compromís molt alts.

Per què és tan important defensar Rojava i el Nord i l’Est de Síria?

El procés que ens ha obert les portes al camí de la victòria està ara en perill. Primer van envair Afrin, a l’oest de Rojava. Després vingueren Serekaniyê i Girê Spî a l’octubre de l’any passat. L’operació es va haver d’aturar per la resistència de les forces revolucionàries i la mobilització mundial, que va obligar governs europeus i americans a prendre mesures – estètiques i diplomàtiques – contra la massacre perpetrada per Turquia al Nord de Síria. Avui, l’amenaça és encara més gran. Els plans d’Erdogan i l’OTAN sempre busquen una sortida per a dur-se a terme. En les nostres mans està, en part, aturar la invasió. Som part d’aquesta guerra, no amb les armes ni des del front, sinó amb la nostra capacitat de pressionar. Cal que pressionem per impedir que caiguin Rojava i el Nord i l’Est de Síria: si cauen, caurà un referent revolucionari que fa anys que resisteix contra DAESH, l’Estat turc, l’OTAN i l’Estat sirià. Un referent que ha seguit la tradició de resistència i internacionalisme que també hem conegut al nostre territori fa 80 anys.

És per això que des d’Azadî Plataforma, com ja hem fet els darrers anys, ens sumem a la convocatòria d’accions i cridem a participar als col·lectius internacionalistes i de solidaritat i a totes les persones que creguin que un altre món no només és necessari sinó que és possible. A totes les persones que vegin l’esperança en Rojava, el Nord i l’Est de Síria i en les forces revolucionàries kurdes, a lluitar activament per la construcció d’una, deu, mil Rojaves arreu del món. A totes les persones que creguin que cal avançar en una direcció conjunta amb totes les forces de la Modernitat Democràtica en la construcció del Socialisme, que cal trencar des de ja mateix amb el patriarcat de 5000 anys d’antiguitat, que cal recuperar una forma de vida respectuosa amb el planeta i amb la resta d’éssers vius.

Avui, 1 de novembre, és una data especial per al poble kurd i per a tots els moviments revolucionaris del món. Va ser l’1 de novembre de 2014 quan les forces democràtiques, les YPG i les YPJ, van començar la derrota de DAESH. És a partir d’aquesta data que es donà un sentit a la resistència i els centenars de màrtirs caiguts en la defensa de la ciutat. És en aquesta data quan les forces de la Modernitat Democràtica, encarnades en aquest cas pel poble kurd i les YPG i YPJ, són capaces de vèncer al monstre creat per la Modernitat Capitalista. Els sanguinaris gihadistes van veure amb els seus ulls com un poble alçat en armes i liderat per les dones – a qui tant d’esforç posaven en oprimir i anul·lar – esmicolava el seu somni d’un Estat totalitari. Per aquest motiu el diumenge 1 de novembre a les 18h serem a Plaça Universitat. Farem una marxa de torxes per celebrar la resistència internacional, per recordar el setge de Kobanê i per recordar a les màrtirs. Us hi esperem!

Defensar Rojava és defensar la vida!

Aturarem els atacs sobre el Nord i l’Est de Síria!

Plataforma Azadî,

Barcelona, 1/11/2020